Annie har varit frisör i 36 år: Att känna sig bra med sitt hår betyder mycket

Håret är en av de första sakerna vi lägger märke till hos en annan person. Därför är det kanske inte så överraskande att just håret upplevs som viktigt för många av oss.

Håret fångar uppmärksamhet. En fantastisk frisyr är pricken över i när du klär upp dig och om en god vän har bytt frisyr brukar du oftast märka det direkt. Som frisör vet Annie Madsen väl hur viktigt det är för hennes kunders välmående att håret ser bra ut.

– Att ha ett friskt och välskött hår påverkar självkänslan. Det är av liten nytta att klä upp sig i fina kläder om håret inte känns bra, säger hon.

Annie driver Aks Frisør og Velvære i Stokmarknes tillsammans med Christian Sivertsen. I 36 år har hon sett kunder resa sig med ett leende efter att de har fått håret fixat.

”Jag känner mig som en ny människa” är en vanlig kommentar. Det gläder alltid en frisörs hjärta att höra och det säger också mycket om hårets betydelse.

 

Prata med läkaren

Precis därför kan det skapa oro när håret blir tunnare.

– De flesta är öppna med sina bekymmer om håravfall och jag har haft många samtal med oroliga kunder som tycker att de tappar mycket hår. Det är viktigt att förklara att detta kan ha många orsaker, säger hon.

Hennes första råd är att kontakta en läkare för att ta ett blodprov. Det kommer att visa om det är brist på exempelvis järn eller B-vitaminer som kan vara orsaken till att du tappar mycket hår. Det är också bra att utesluta att problemet beror på hormonell obalans.

– Sjukdom och stress kan också vara orsaker till att man tappar mer hår än normalt.

 

Håravfall under övergångsperioder

Men vad är egentligen normalt? Enligt Annie tappar vi ungefär 100-200 hårstrån per dag. Om du har långt och tjockt hår kan det här kännas ganska mycket.

Det krävs inte mycket innan du börjar bli lite ängslig, men frisören Annie föredrar att låta problemet kvarstå under en tid innan hon blir bekymrad.

– Efter många år i yrket har jag sett att övergångsperioder mellan ljusa och mörka årstider kan påverka hur mycket hår man tappar.

Det är vanligt att människor tappar mer hår på våren och hösten.

– Om kunden har uteslutit sjukdom och brister med ett blodprov är mitt bästa råd att se till att håret har optimala förhållanden och tillräckligt med vitaminer och mineraler, säger Annie.

Hårtillskott testat och bekräftat av frisörer

Ett kosttillskott med vitaminer för håret ska inte ersätta en varierad kost. Men det kan vara ett bra komplement om du vill vara säker på att du får i dig de vitaminer och näringsämnen kroppen och håret behöver varje dag.

– Vi har nu sålt Hair Luxious vitaminer för håret i över ett år. Det började när vi blev tipsade om  kosttillskottet av en kund som hade goda erfarenheter av produkten. Efter det provade våra frisörer det – Annie Madsen.

Hair Luxious piller för håret innehåller bland annat biotin. Det bidrar till att bibehålla normalt hår.

– De tyckte också att de hade nytta av kosttillskottet för håret.

 

Fläckvis håravfall

Eva Meland på Beauty Medical Care i Tønsberg bekräftar att det kan finnas många orsaker till att håret blir tunnare. Hon är sjuksköterska med vidareutbildning som klinisk specialist inom estetiska behandlingar och har arbetat med hudvård i 24 år.

– Om du tappar mycket hår när du borstar eller tar i håret är det viktigt att kontrollera med din läkare om det finns några bakomliggande orsaker, säger Eva.

Detsamma gäller om håravfallet är fläckvis.

– En utredning är då nödvändig för att man ska kunna börja i rätt ände för att få hjälp, säger Eva.

Tjockare och mer hår

För en del är håravfallet genetiskt. Det är också vanligt att både män och kvinnor tappar hår i samband med klimakteriet.

– Män får oftast mer tillbakagående hårfästen, medan kvinnor får tunnare hår på toppen, säger hon.

Stress, autoimmuna sjukdomar och sjukdomar i hårbotten kan också leda till tunnare och mindre hår.

– Även dålig kost kan bidra säger Eva, som själv använder Hair Luxious hår vitamin som ett komplement till hälsosam kost.

Att se till att du får i dig de vitaminer och mineraler håret och kroppen behöver för att få håret att växa snabbare är viktigt. Det finns inget hårtillskott som kan ersätta en hälsosam och näringsrik kost. Att ta hårvitaminer som en säkerhetsåtgärd de dagar du inte kan äta lika hälsosamt, kan dock vara en bra försäkring.